hello egészség

7+1 reggeli szokás, hogy jól induljon a napod

Észrevetted már, hogy amikor a reggeled kapkodva, idegesen kezdődik, a nap hátralévő része is káoszba fullad? Mivel a reggeli rutin adja meg az alaphangot a nap további részéhez, ne hagyd, hogy az ébredés zaklatott legyen!

Íme néhány reggeli rutin, amit bevezetve jól kezdődhet a nap:

1. Állíts ébresztőt, hogy ne kelljen kapkodni!
Ahelyett, hogy elaludnál és kapkodni kelljen, állíts be ébresztőt. Ez segít, hogy időben kelj, legyen elég időd mindenre, így hatékonyabban tudod beosztani az értékes reggeli perceket.

2. Ne vedd elő az okostelefont!
Bár az ébresztés többnyire telefonnal történik, utána ne ragadjon a kezedhez a telefonod. Ha felébredéskor elsőként azt ellenőrzöd, hogy nincsenek-e üzeneteid vagy munkahelyi e-mailjeid, azzal csak rosszat teszel magadnak. Hiszen így azonnal aktívan dolgozni kezdesz ahelyett, hogy pozitív összpontosítással, lassan és nyugodtan indítanál. Próbálj reggel, a nap első órájában elszakadni a technológiától, és csak később indítani a pörgést.

3. Meleg citromos víz, friss kezdet
Egy pohár víz elfogyasztása reggel, miután órákat töltöttél egyetlen korty folyadék nélkül, jó módszer a test hidratálására. A meleg citromos víz segít eltávolítani az emésztőrendszerből az egyik napról a másikra felgyűlt méreganyagokat, jó C-vitamin-forrást biztosít, segíti a fogyást, serkenti az anyagcserét és az emésztést.

4. Elmélkedj, adj hálát!
Akár még az ágyban, akár a reggeli italodat kortyolgatva szánj egy pillanatot arra, hogy átgondold az életed azon dolgait, amiért hálás lehetsz. Adj magadnak néhány percet mosolyogni. Amikor mosolyogsz, a testedben csodás változások következnek be: jobb lesz a hangulatod, ellazul a tested és csökken a pulzusszámod. Mosolyogva töprengj el azon, mi okoz számodra örömöt, miért vagy hálás. A hála gyakorlása többek között csökkenti a stresszhormonokat és javítja a hangulatot . Tehát egy egyszerű napi hálagyakorlat bevezetése nagyszerű módja a reggeli indulásnak. Isteni lehet egy rövid meditáció is.

5. Mozogj egy kicsit!
Legyen szó egy egyszerű jóga rutinról, gyors sétáról a kiskutyáddal, néhány felülésről és fekvőtámaszról vagy bármi másról, a napot mozgással kezdeni jó a testnek és jó a léleknek is. Határozd meg, hogy milyen testmozgás megfelelő a számodra, és ütemezd be a reggeleidbe azt. Nem kell bonyolultnak, hosszúnak vagy intenzívnek lennie, csak legyen minden reggel egy kis mozgás. Aki reggel edz, egész nap jól érzi magát, és az anyagcseréjének is lendületet ad. Te se hagyd ki!

 

6. Fogyassz egészséges reggelit!
Valószínűleg hallottad már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Ha időt szánsz egy egészséges reggeli elfogyasztására (sovány fehérjék, egészséges zsírok és teljes kiőrlésű gabonafélék), akkor több energiád lesz a nap folyamán, és jobban tudsz majd összpontosítani és koncentrálni.

7. Írj listát!
Érdemes a reggeli rutin részeként néhány percet arra szánni, hogy felírd a napi tennivalóid. Ezután helyezd őket fontossági sorrendbe, így biztosan nem maradnak el a legsürgetőbb, legfontosabb tennivalók.
A lista segít a mentális leterheltség csökkentésében, hiszen nem kell mindent fejben tartani. Segít céltudatosnak maradni, és sikerélményt is ad, mikor egy-egy pont kipipálásra kerül.

 

+1. Vesd be az ágyad!
Lehet, hogy időpazarlásnak, jelentéktelennek vagy feleslegesnek tűnik, de az ágy bevetése egy olyan egyszerű művelet, amit reggel elvégezve azt érezheted, sikeresen megcsináltál valamit. És mi lehet jobb kezdet a sikeresség érzésénél? A felelősségvállalás és az egyszerű feladatok elvégzése megalapozza, hogy egyre többet tudj vállalni a nap folyamán.
Amikor felébredsz, remekül kell érezned magad, készen arra, hogy meghódítsd a világot – de legalábbis az előtted álló napot. Fontos, hogy olyan reggeli rutint alakíts ki, ami segít kiegyensúlyozottan nekifutni a napnak. Ha a reggeli szokásokat jól alakítod ki, akkor biztosabb, hogy az egész nap is kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb és sikeresebb lesz.