TERET ADUNK

a sulik sztárjainak

Vissza az iskolába – kezdjük a tanévet stresszmentesen

Nemsokára elkezdődik az új tanév, elérkezett a készülődés időszaka – a családok már javában vásárolnak, szedik össze az évkezdéshez szükséges felszereléseket. Táskák, füzetek, ceruzák, tornaruhák, cipők, okoskütyük, és sok egyéb szükséges holmi kavarog felnőtt és gyermek fejében egyaránt.

Milyen legyen a táska? Hány füzet kell? Famentes vagy félfamentes legyen a rajzlap? Kell-e új laptop vagy egyet használ a család? Ezeregy kérdés vár megválaszolásra, amik mind feszültséget szülnek. Még akik időben kezdenek készülni, vásárolni, azok is stresszesek ezekben a napokban.

Pedig a feszültség csak nehezítő körülmény. Ehelyett sokkal hatékonyabb megoldás, ha előre tervezünk, alaposan megszervezünk mindent.

Érdemes átgondolni, listába szedni, pontosan mire is van szükség, mik a teendők az évkezdés előtt, így pontról-pontra haladva elkerülhetjük a kapkodást és az ezzel járó felesleges stresszt.

Vásároljunk okosan

A rengeteg holmi beszerzése az egyik fő gond augusztus végén. Okos, átgondolt vásárlással ez csökkenthető. Először is listát kell írni a szükséges felszerelésről. Ezután érdemes átnézni a szekrényeket, fiókokat, elcsomagolt dolgokat, mert meglepően sok holmi marad minden évben, amik a következő szezonban is tökéletesen használhatók. Nem kell duplán vásárolni, ha időt szánunk az elpakolt tanszerek, ruhák átnézésére. Egyúttal szelektálhatunk is. Kikerülhetnek a szekrényből a kinőtt pólók, pulcsik, nadrágok, feleslegesen tartogatott kacatok.

Vásárlásnál rengeteg időt és pénzt spórolhatunk, ha nem veszünk meg mindent, amit meglátunk, vagy amiről azt gondoljuk, esetleg szükség lehet rá. Haladjunk csakis a szükséges lista szerint – az sem baj, ha néhány dolog szeptemberre marad. Még akkor is lesz kívánság az iskola irányából, amihez alkalmazkodni kell.

Gondolkodjunk logikusan, ne kapkodjunk, ne halmozzunk. Ruha vásárlásnál használjuk ki a nyár végi leértékeléseket, ezzel sokat spórolhatunk anyagilag is.

Reggeli rutinok bevezetése

A vásárláson túl fontos feladat az is, hogy a család, de főleg a gyerekek reggeli rutinját időben hozzáigazítsuk a szeptemberi évkezdéshez. Ez fontos, hiszen egy jól kialakított, személyre szabott szokásrendszerrel sok problémát kiküszöbölhetünk: elkerülhetővé válik a felesleges idegeskedés, rendezettebbé és hatékonyabbá válnak a mindennapok. Ez különösen fontos a gyerekek esetében, akiknek biztos mankót ad a megszokott cselekedetek láncolata.

Ennek támogatásaként már a nyári szünet végén érdemes beállítani egy ésszerű lefekvési időt, hogy a gyerekek reggel kipihenten ébredjenek. Reggel pedig egyre kevesebb időt kell hagyni a lustálkodásra, különösen a tinik esetében. A délig alvás ugyanis iskolaidőben már nem megoldható.

Az utolsó héten mindenképpen el kell kezdeni átállni a szeptemberi napirendre, hogy beálljon a bioritmus. Lehet egy nagyon kicsit tanulgatni is, hogy könnyebben menjen a visszarázódás.

Fontos beszélgetni az iskoláról

A gyerekeknek sokat segít, ha gondolatban felidézhetik, mi vár rájuk, és kimondhatják esetleges félelmeiket. Válaszoljunk türelmesen a ,,mi lesz, ha” kérdésekre, ezzel csökkenthetjük a gyerekekben a feszültséget. Gyakorolhatjuk is azokat a dolgokat, amik stresszt okoznak nekik: cipő bekötést, táskabepakolást, a nagyobbaknál az egyedül közlekedést, új iskola esetében az útvonalat.

Pozitív élmények felelevenítésével még inkább a jó hangulatú évkezdést segíthetjük elő.

Egy hosszú nyári szünet után visszacsöppenni a tanév rutinjába nem egyszerű, de gondos szervezéssel, tudatos felkészüléssel pár nap alatt a helyére rázódhat minden.

Elmaradtatok a vásárlással? Gyertek be az üzletközpontba, ahol számtalan menő cuccal várunk bennetek! Biztosan lesz olyan is, ami megkönnyíti az első napot szeptemberben, és ki tudja, tiétek lehet e havi fődíjunk, egy szuper laptop is!