A világ 5 híres – nem zenei – fesztiválja

Nem számít, ki hol él, hol jár a világon, az ünnep, valaminek a megünneplése a világ minden pontján, minden kultúrában meghatározó. Ennek az egyik módja a fesztivál.

A fesztiválokban minden korosztály találhat valamit, amiben örömét lelheti. Legyen szó művészetekről és kultúráról, ételekről és italokról, ünnepekről vagy vallásról, zenéről vagy táncról, mindben megtaláljuk az örömöt, amit megünnepelhetünk, és aminek alkalmából fesztivált rendezhetünk.

Összegyűjtöttünk néhány nagy, nem zenei fesztivált, szerte a nagyvilágból, ami ékesen bizonyítja ezt:

Riói karnevál
Ha az öröm, a tánc és a zene a fesztiválok alkotóelemei, akkor a karneválok is igazi fesztiválnak számítanak. Ezek közül pedig kétségkívül a legnagyobb a Riói karnevál. A nagy múltú kavalkádot jelenlegi formájában 1928 óta rendezik meg a farsangi szezonban, aminek idején Rio de Janeiro néhány napra a világ fővárosává válik.

A karnevál történelmileg vallási ünnep. A brazil fesztiválra februárban vagy márciusban kerül sor, a nagyböjt időszakát megelőző 5 napon, ami 40 nappal húsvét előtt kezdődik. Ez egybeesik a hosszú, brutálisan forró brazil nyár végével is. Látványos jelmezek, szamba, zene, maszkok, őrült kavalkád jellemzik a világ legnagyobb showjának tartott fesztivált. A parádén összemérik tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai is, akik hónapokkal a verseny előtt már erre a hatalmas megmérettetésre készülnek, és amire tömegek váltanak jegyet.

Kínai jég- és hószobor fesztivál
A forróságból ugorjunk át a jég birodalmába. 1985 óta Harbinban rendezik meg a világ legnagyobb jégszoborfesztiválját, ahol lélegzetelállító jég és hóalkotásokat, valamint bámulatos fényjátékokat csodálhatnak meg a fesztiválozók.

Az Északkelet -Kínában található Harbin az ország leghidegebb városa. Hosszúak és kemények a telek, így nem csoda, hogy itt rendezik meg a jeges fesztivált, ami januártól több hétig várja az érdeklődőket. A hatalmas jégből készült alkotások, amik éjjel csodálatos kivilágítást kapnak, több millió embert vonzanak évről-évre.

A fesztivál ideje alatt lehet síelni, különböző kiállítások is várják a látogatókat, a legőrültebbek pedig jeges vízben is úszhatnak egyet.

Holi fesztivál Indiában
A Holi tagadhatatlanul a világ egyik legnagyobb vallási ünnepe, amit a márciusi telihold utáni napon ünnepelnek. A színek fesztiváljának nevezett Holi a tavasz ünnepe, és azt jelképezi, hogy a jó mindig győzedelmeskedik a gonosz felett. A fesztivál egyben a tél végét és a közelgő tavaszi szüretet is jelzi.

A helyiek és a turisták számára a Holi lehetőséget kínál játszani, táncolni és énekelni. Minden évben ezen a napon az emberek színes port kennek az idegenekre, barátokra és rokonokra, vizet locsolnak egymásra, és táncolnak a vízpermetezők alatt.

Szokás lett, hogy az ünnep előestéjén, vagyis telihold éjjelén nagy máglyákat gyújtanak, ahol elégetik a tél során felhalmozódott gyúlékony anyagokat. Ezzel jelzik a téli napok végét.

A Király Napja, Hollandia
A Koninginnedag, vagyis a Király Napjának hagyományai 1885-ig nyúlnak vissza. Az ekkor hatalmon lévő liberális unió keresett egy olyan napot, ami kifejezhetné a nemzeti egységet. Ez kezdetben az akkori hercegnő, Vilma születésnapára esett, augusztus 31-ére, majd 1948-ban, Julianna királynő trónra lépésének alkalmából az ünnep április 30-ra, az ő születésnapjára került át. Ekkor még Királynő Napjaként volt ismert az ünnep, ami  2014-től lett Koningsdag , amit április 27-én, Vilmos Sándor születésnapján tartanak.
Mára hatalmas rendezvénnyé nőtte ki magát a rendezvény, rengeteg koncert és más esemény várja az érdeklődőket. Hatalmas, országos bolhapiac is kötődik az alkalomhoz, ilyenkor az egész országban, mindenki engedély nélkül árulhat az utcán, és még adót sem kell fizetni utána.

Az utóbbi években már a Király Napját megelőző éjszakán is tartanak rendezvényeket, koncerteket. Az ünneplők jellemzően narancssárgára festett hajjal, narancsszínű ruhában, narancssárga italokat fogyasztanak.

Szent Patrik napja
Narancs után zöld. Az évente tartott ünnepet Szent Patrik, Írország egyik védőszentjének tiszteletére tartják március 17-én. Külön érdekesség, hogy ezt a napot a világ számos pontján – Írországban, Angliában, Kanada egyes részein, Új-Zélandon, Ausztráliában, Amerikában – nagy parádékkal ünneplik.

A szokásos hagyományok közé tartozik a zöld ruházat és a háromlevelű lóhere viselése (amivel a Szent magyarázta a Szentháromságot), a felvonulások, valamint a rengeteg zene és tánc.