hello ötletek

5 természetes módszer, hogy otthonunk ünnepillatú legyen

Sok dolog van, amitől ünnepi hangulatú lesz az otthon – a zene, a díszítés, a fények. Ám egy dologról semmiképpen nem szabad elfeledkeznünk. Nem igazi a karácsony az ünnepi illatok nélkül.

A fahéj és szegfűszeg keverve meleg vaníliával, ánizzsal, mézeskalács és fenyőillattal, vagy a szárított citrusfélék illata –ez a kombináció semmihez sem fogható. Ezek nélkül talán nem is igazi a karácsony. Ugyanúgy hozzátartoznak a szeretet ünnepéhez, mint az ajándékok vagy a szaloncukor.

Vásárolhatunk a boltban különböző illatosítókat, diffúzorokat, de saját magunk is létrehozhatjuk őket természetes módszerekkel.

Készítsünk illatos díszeket
Természetesen mindannyian hallottunk már az illatos gyertyákról, és valószínűleg otthonunkba, hálószobáinkba, fürdőszobáinkba, konyháinkba is került már ezekből, ám ha az ünnepi dekorációról és illatokról van szó, lehetünk egy kicsit kreatívabbak.

Gyermekkorunkból biztosan emlékszünk arra a szokásra, hogy szüleink, nagyszüleink szegfűszeggel böködték tele a narancsot. Nem véletlenül, hiszen mutatós s remek az illata. A narancshéjat itt-ott bevágva a gyümölcs különösen jól illatozik, ezenkívül kiváló asztaldísz lehet a mutatós alkotásokból.

A narancs héját egyéb módon is használhatjuk illatosításra. Fogyasztás után a lehámozott héjat tegyük a meleg radiátorra, így néhány napig kellemes narancsillat lesz a lakásban.

A fahéj- és vaníliarudacskákat is felhasználhatjuk díszekhez. Koszorúba, fenyőágakkal kombinálva kedves díszek készíthetők belőlük, amik felakasztva, vagy asztalon is éreztetik hatásuk.

Süssünk finom karácsonyi süteményeket
Nincs hatásosabb, mint amikor a frissen sült sütemények, mézeskalács illata lengi be a lakást. Hókifli, bejgli, muffin, az ügyesebbeknél a kürtöskalács vagy a habkarika illata azonnal mindenkit elcsábít. Ki bírná ki mosolygás nélkül egy olyan lakásban, ahol isteni finomságok illata csábít?

Párologtassunk
Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy otthonunkat ünnepi illatúvá varázsoljuk, ha folyamatosan a tűzhelyen tartunk egy forró italt. Lehet ez sima víz, ha csak illatot szeretnénk, de lehet bor is, amihez olyan fűszereket adunk, mint a fahéj, kardamom, szerecsendió, vanília, gyömbér vagy szegfűszeg. 

Takarítás közben is illatok
Ahogy ősszel is, úgy télen is használhatunk célzottan szezonális illatú tisztítószereket, de egyéb ötleteket is alkalmazhatunk. Keverjünk össze például szódabikarbónát fenyő illatú illóolajjal és ezzel a keverékkel szórjuk meg egy kicsit a szőnyeget porszívózás előtt. Egyszerű, de nagyszerű módja annak, hogy felfrissítse a teret, miközben minden szobának ünnepi illatot ad. A szappanokat is felfrissíthetjük téli témájú illatokra: fenyő, fahéj vagy akár vanília remek választás, amitől nem csak a kezünk, hanem az egész fürdőszoba is kellemes illatú lesz.

Készítsünk magunk potpourrit
Mutatós és isteni illatú potpourrit otthon mi magunk is összeállíthatunk. Szeleteljük fel a gyümölcsöket – például almát, narancsot – vékony csíkokra, és tegyük a sütőbe. Süssük, időnként megforgatva amíg meg nem száradnak. Ha megsültek a gyümölcsök, tegyük őket dísztálba vagy vázába fahéjrudakkal, ánizzsal, szegfűszeggel és fenyőágakkal megszórva. Néhány csepp illóolajjal rásegíthetünk az illatra.

A sült, szárított gyümölcsöket tűvel és zsineggel összefűzve illatos füzérnek is használhatjuk, hogy belengje otthonunkat az ünnep jellegzetes illatkavalkádja.